Kafein Ve Kahve Hakkında Her Şey

Kahve ve Sağlık

Kahve, dünyada en çok tüketilen içecekler arasında su ve çaydan sonra üçüncü sırada yer alır. Kafein sadece kahvede değil, enerji içecekleri, kola, çay ve çikolatada da bulunur. Ancak en yüksek kafein miktarı kahvede yer alır. Kafein miktarı, içeceğin cinsine ve hazırlanma yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak, bir fincan kahvenin içerdiği kafein miktarı, kahvenin türüne ve nasıl hazırlandığına göre farklılık gösterebilir.

Kafeinin Metabolizma Üzerindeki Etkileri

Kafeinin metabolizmayı doğrudan etkilediği yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Bir çalışmada uzun vadede düzenli kafein tüketen obez bireylerde yüzde 10, zayıf bireylerde ise yüzde 29 oranında yağ yakımına yardımcı olduğu ve metabolizmayı yüzde %3 ila 11 oranında hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Yapılacak egzersize bağlı olarak, bu oran artmaktadır. Spor yapmadan 30-60 dakika önce bir fincan kahve içerseniz spor performansınızı arttırmaya yardımcı olacaktır. Sade kahve, L-karnitin etkisi göstererek yağ yakımını hızlandırdığı gibi egzersiz performansını da artırır.

Kahve Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Diğer Etkileri

Kahve, mide asidi salınımını artırdığı için gastrik reflüsü ya da mide hassasiyeti olan kişilerde sindirim problemi yapacağından dolayı dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca, hipertansiyon ve uyku problemi yaşayan kişilerde vücudun kafeine yanıtına bağlı olarak kahve tüketimi sınırlandırmalıdır. Fazla kafein tüketiminin yaygın etkileri arasında, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte kalp çarpıntısı, bağırsak problemleri, titreme, gergin ruh hali ve uykusuzluğa yol açabilir.

Kahve ve Uyku

Kafein, uykusuzluk problemleriyle ilişkilendirilir ve sıklıkla uykuyu açıcı özelliğiyle bilinir. Ancak, bu konuda yapılan araştırmalar sınırlıdır ve genel olarak, kafeinin uykuya geçiş süresini uzattığı ve uyku süresini kısalttığı bildirilmiştir. Ancak, bu etki kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve uzun süre yüksek miktarda kahve içenlerde bu etkiler gözlemlenmeyebilir.

İdeal Kafein Alımı

Sağlıklı bir yetişkin birey için ideal kafein alımı günde 200-300 mg, maksimum 400 mg olmalıdır. Eğer sağlıklı bir yaşam tarzınız varsa, günde 2-3 fincan kahve içmek, kahvenin faydalarından yararlanmanıza yardımcı olabilir. Ancak, kafein miktarını artırdıkça su ihtiyacınız da artar birden fazla fincan kahve tükettikten sonra kafein miktarını aniden azaltmak baş ağrıları ve uyuklama gibi olumsuz durumlara yol açabilir.

Kahve ve Kilo

Kahvenin kilo üzerindeki etkisi, nasıl hazırlandığına bağlıdır. Kahve, kendi başına yüksek kalori içermeyen bir içecektir; ancak içine eklenen şeker, krema veya süt gibi malzemeler kalori miktarını artırabilir. Eğer her gün kahvenize bu tür içerikler ekliyorsanız, toplam kalori alımınızda bir artış olabilir. Dolayısıyla, “sadece kahve içiyorum ama kilo veremiyorum” diyorsanız, kahvenizi nasıl hazırladığınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Kahvenin kilo üzerindeki etkisi, kullanılan malzemelere bağlı olarak değişir.

Mucizevi bir besin yoktur. Hiçbir besin veya içecek tek başına kilo verdirmez, beslenme bir bütündür.

Ürün/İçecekKafein Miktarı (ortalama)
Sade Türk kahvesi75 mg
Bir fincan Americano100 mg
Bir Fincan Filtre Kahve170 mg
1 Shot Espresso75 mg
Bir Fincan Cold Brew84 mg

Merhaba, ben Ece. YeveFitKal ailesinin bir üyesi olarak, bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına destek olmak için buradayım. Beslenme ve diyetetik alanındaki bilgi birikimimi, kişiye özel yaklaşımlarla danışanlarımızın ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunmak için kullanıyorum. Motivasyon odaklı yaklaşımım ve bilimsel temellere dayalı planlamalarımla, sağlıklı bir yaşam tarzına adım atmanıza yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. YeveFitKal’de sizlerle bu yolculuğu paylaşmak için sabırsızlanıyorum!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir